Gastric Sleeve

Om behandlingen

Vertical Sleeve Gastrectomy / Vertical Sleeve (VSG) er udelukkende en ”begrænsende” operation. Under indgrebet fjernes ml. 60 – 85 % af mavesækken, hvilket former den resterende del af mavesækken som et rør el. et ærme (sleeve = ærme på engelsk).

Dette indgreb kan enten stå alene, eller blive brugt som første led i en to-leddet procedure. Denne metode benyttes på ekstremt overvægtige patienter for at begrænse operationstiden, og derved mulige komplikationer. Indgrebet foretages laparoskopisk.

Indgrebet

Under indgrebet bliver venstre side af maven helt fjernet. Dette efterlader en rør- el. ærmeformet mave af en størrelse på ml. 60 – 110 cc.   Der foretages ingen ændringer i tarmsystemet og der implanteres ingen fremmedlegemer i kroppen som ved Gastric Banding el. Mac Lean.
Sådan virker det

Mavens funktioner er de samme som inden operationen, men mængden af mad som kan indtages er væsentligt reduceret. Nerverne og udløbsklappen (pylorus) i maven forbliver intakt i modsætning til andre kirurgiske metoder. Således er dumping-syndrom ikke et problem.

Hvem egner sig?

Vertical Sleeve Gastrectomy egner sig rigtig godt til ekstremt overvægtige patienter, som første led, i en to-leddet procedure. Et yderligere indgreb vil dernæst følge efter det indledende, vigtige vægttab. Vertical Sleeeve Gastrectomy kan også benyttes som en operation der står alene, for patienter med et BMI på over 30, og som evt. har et underskud af vitaminer, blod el. som lider af fx Crohns sygdom e.l.

Vægttab

Patienten kan forvente at tabe omkring 60 – 80 % af overskudskropsvægten, inden for 12 – 24 måneder.

Fordele

 • Normale funktioner i maven
 • Patienten oplever hurtigt mæthed, ved små portioner
 • Færre ghrelin-hormoner produceres, som forårsager sult
 • Kan benyttes som første led i en to-leddet procedure
 • Ingen dumping-syndromer

Ulemper

 • Det ønskede vægttab opnås ikke altid
 • Risiko for at tage kiloene på igen senere
 • Patienter med et meget højt BMI, har muligvis behov for endnu et indgreb
 • En stor del af maven fjernes fra kroppen, hvorved operationen ikke kan gøres om i tilfælde af sygdom e.l.
 • Mange patienter oplever halsbrand i månederne efter gastric sleeve
 • Risiko for lækage grundet langt snit på mavesækken

 

BEMÆRK: Det anbefales at du konsulterer din læge, såfremt du ønsker at vide mere om behandlingen, er usikker omkring behandlingens risici, bivirkninger og/el. komplikationer.

En erfaren kirurg har oftest færrest komplikationer og bedst resultater, hvilket afspejler sig i forøget livskvalitet og forbedret spisevaner hos patienterne efter operationen..

Derfor skal du vælge KirurgiRejser!

Operationsforløb i billeder:
Billede 1:

Mavesækken m. tyndtarmen inden operationen

Billede 2:

Den adskilte del af maven fjernes

Billede 3:

Operationen er fuldført!

« Tilbage